1. Activiteiten op de korte termijn: 2020-2021
Ontwikkeling van de opleiding
Momenteel staat de opleiding V&G binnen de beide OORs (AMC e VUMC) hoog aangeschreven. De academische ziekenhuis zijn ondergebracht in het Amsterdam UMC (AUMC), de verwachting is dat de opleidingen in 2021-2022 zullen worden samengebracht in een OOR. IN 2020 zullen w nog uit beide OORs AIOS hebben in het FZ. AIOs komen graag naar ons ziekenhuis vanwege uitgebreide leermogelijkheden in het medisch inhoudelijk domein, aanbod aan chirurgische vaardigheden, aanbod van leerdoelen in algemene competenties en de mogelijkheid die geboden wordt tot een geheel individueel opleidingsplan (IOP).
Doel 2020-2021
Kwaliteit van de opleiding
- Speerpunten zijn in 2020: opleidingsklimaat handhaven, innovatie in opleiding vormgeven en leiderschap AIOS bevorderen
- Professionalisering van de opleidingsgroep 2020: alle leden: minimaal een cursus binnen de medische opleidingen per staflid, plaatsvervangend opleider extra onderwijsgerichte cursussen (bv basiscursus opleider van NVOG)
Samenwerking en afstemming
Lokaal
Binnen het FZ zullen we in het kader van de opleiding blijven samenwerken met alle vakgroepen. Er is een intensievere samenwerking met de afdeling
- Kindergeneeskunde, wekelijkse besprekingen, perinatal audit, NLS. Doel is om de ingezette kwalitatieve verbetering (medisch inhoudelijk) verder vorm te geven.
- Chirurgie: medisch inhoudelijk, acute patiënt met buikpijn. In 2016 is gestart met gezamenlijk jaarlijkse laparoscopie complicatie besprekingen en laparoscopisch onderwijs. Dit borgen in een continue opzet.
- Urologie/ MDL/ GE: samenwerking opzetten voor urogynaecologie en prolapsproblematiek
Intervisie voor opleiders/ leden van opleidingsgroepen: al jaren participeren leden van onze vakgroep hierin en dit zal worden voortgezet.
Regionaal
- Zullen in het cluster de refereeravonden worden bezocht, per staflid minimaal een refereeravond per jaar
- Verder zal worden geparticipeerd in wetenschappelijke (consortium)studies.
- In 2018 is gestart met een intervisie groep voor alle opleiders in het OOR VUMC, dit zal worden voortgezet
2. Activiteiten voor de langere termijn (5 jaarcyclus 2020-2025)
Het terugbrengen van opleidingsplaatsen zal in de komende jaren een rol gaan spelen op de hoeveelheid AIOS die in onze vakgroep worden opgeleid. Dit kan implicaties hebben voor de bedrijfsvoering en hierop zullen wij als afdeling moeten acteren. Belangrijk is dat we onze goede marktpositie voor differentianten houden en dat wij als FZ ook interessant blijven. De vakgroep zal hiertoe maximaal zich moeten inzetten. Tevens moet het FZ kijken naar zijn positie tov andere ziekenhuizen op financieel / salaris gebied.
Het zorglandschap zal veranderen. De opleidingen zullen mee moeten met innovaties, juiste zorg op de juiste plek en dit incorporeren in de opleiding.
Het is een ambitie van de vakgroep om de minimale invasieve chirurgie uit te bouwen en mogelijk ook een teaching rol te gaan spelen.