IkHerstel App
EVR Gynaecologie & Verloskunde start als eerste in Nederland met de app ikHerstel.
In mei is de EVR Gynaecologie & Verloskunde als eerste in Nederland gestart met het aanbieden van de eHealth applicatie (app) ikHerstel aan haar patiënten. [ ikHerstel ]
De app is ontwikkeld in het Amsterdam UMC en het Flevoziekenhuis speelt als Development Partner een belangrijke rol in de verdere ontwikkeling van de app.
ikHerstel voorziet de patiënt vóór en na de operatie van relevante informatie en van een gepersonaliseerd herstelplan. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat patiënten tot 14 dagen sneller herstellen door het gebruiken van de app. Patiënten kunnen de voortgang van hun herstel volgen in een dashboard in de app; ook zorgprofessionals kunnen op afstand de voortgang van hun patiënten volgen.
Meerdere prijzen voor de ikHerstel app ikHerstel was winnaar van de Zorg Innovatie Prijs in 2020 en heeft dit jaar de Zinnige Zorg Award 2021 van Zorgverzekeraar VGZ gewonnen.

Luscii
Telemonitoring voor patienten met zwangerschapsdiabetes via de app Luscii
Sinds 18 oktober 2021 loopt de pilot voor telemonitoring van vrouwen met diabetes in de zwangerschap. Patiënten ontvangen een uitnodiging voor de app Luscii ‘Thuismeten – zorg op afstand’, waarin zij vitale waarden invoeren en educatie ontvangen. Natalie Smit, internist-endocrinoloog: “In een periode waarbij zwangeren ook nog de diagnose Diabetes krijgen, biedt de Luscii-app meer overzicht, gebruiksgemak, efficiëntie en continuïteit van zorg.” Telemonitoring is een Juiste Zorg op de Juiste Plek-project en onderdeel van de agenda Almere Durft. Het gaat om een pilot van een half jaar, en eindigt maart 2022. Als de pilot positief bevalt, dan blijven we deze zorg aanbieden en breiden we de zorgvragen uit.


BeterDichtbij
Poli Gynaecologie: Digitaal ziekenhuis in volle gang.
Het Flevoziekenhuis zet BeterDichtbij in voor digitale communicatie in de vorm van beeldbellen en berichtenverkeer tussen zorgverlener en patiënt. Het gebruik van BeterDichtbij past naadloos in de veranderende wereld en de digitalisering, ook van de zorg. Met BeterDichtbij zetten we een significante stap in het realiseren van de juiste zorg, op het juiste moment én op de juiste plek. Het eerste streven is om 25% van de zorg digitaal te leveren met hulp van BeterDichtbij. Sinds december 2020 zijn we gestart met de inzet van de app BeterDichtbij. Patiënten kunnen via deze app op een eenvoudige wijze contact hebben met hun zorgverlener. Bijvoorbeeld door het sturen van een bericht of via beeldbellen.
In 2021 hebben we verder ingezet op een implementatie van het gebruik van BeterDichtbij. In het begin van 2021 lag de focus op het beeldbellen van de menopauze patienten en de councelings-gesprekken prenatale screening in het eerste trimester, verricht door de verloskundigen (de zogenaamde NIPT-consulten). Verderop in het jaar werd dit uitgebreid met het verrichten van de intakes van de nieuwe zwangeren via BeterDichtbij beeldbellen.
Daarnaast was Nicole Horree, gynaecoloog, spreker op de online sessie Gynaecologie van BeterDichtbij; waarbij diverse afdelingen gynaecologie met medewerkers aanwezig waren en in een interactieve setting digitale communicatie met gynaecologische, zwangere en fertiliteitspatienten bespraken.
