Ook in 2021 wordt de dagelijkse zorg getekend door de voortdurende COVID-19 pandemie. Gedurende verschillende infectiegolven wordt de zorg weer afgeschaald om daarna weer te kunnen worden opgeschaald. Inmiddels is er wel meer gewenning in het leven en werken met het virus. Daardoor ondervindt, ondanks de reductie in OK tijd, de opleiding minder hinder van de pandemie. Wel worden we tijdens de deltagolf met een nieuw fenomeen geconfronteerd: Een zeer sterke toename van het aantal zwangeren dat primair moet worden opgenomen voor COVID-19 gerelateerde klachten. Dit vergt ook veel van het verloskundig zorgpersoneel. Ook de uitval door ziekte onder het personeel zelf is historisch hoog en zorgt voor een enorme werkdruk onder alle disciplines.
Poliklinisch is de zorg in 2021 vrijwel volledig hervat, zowel voor de verloskunde als ook de gynaecologie en fertiliteit. Daarbij worden de goede ontwikkelingen vanuit het begin van de pandemie behouden: Meer gebruik van teleconsulten ter vervanging van fysieke afspraken op de polikliniek. Verder heeft de sedatie POK een grote plaats in onze organisatie gekregen, waarbij laag risico patienten niet meer op de OK maar poliklinisch behandeld kunnen worden. Ook een toegevoegde waarde voor ons opleidingsaanbod.
In juli 2021 werd onze opleiding gevisiteerd door de NVOG. De commissie kwam met een positief rapport terug en onze opleiding werd voor onbepaalde tijd verlengd. Na jaren van enorme inzet voor opleiding en patienten zorg is Gunilla Kleiverda aan haar welverdiende pensioen begonnen. Haar functie van plaatsvervangend opleider is overgenomen door Jelle Schaaf.
Opleiding
- Coassistenten, semi-artsen en junior co-assistenten
- Verloskundigen die de opleiding tot PA volgen (programma van het Erasmus MC)
- Arts-assistenten opgeleid tot medisch specialist gynaecoloog (OOR AMC en VUMC.)
Aantallen
Semi-artsen: 10
Verloskundige in opleiding tot PA: 1
AIOS: 7